Història d'Audenis (1)

ANTECEDENTS PROFESSIONALS
Pere Audenis i Domènech (1868-1932)
Pere Audenis i Domènech
 (1868-1932)

Fou el pare del fundador de la Casa Audenis. Pere Audenis, l’avi Pere (anomenat encara així per la família actual), es va casar amb Magdalena Rimundi. Va iniciar la seva dedicació professional a la fàbrica de pianos Chassaigne i Frères, a Barcelona, curiosament ubicada al carrer de València número 70. Divuit anys més tard va ser nomenat cap de secció.
Les condicions del salari del treball no corresponien a un sou fix, sinó que cobrava per la feina feta. Com que la família era nombrosa –tenien nou fills per alimentar– en Pere Audenis s’emportava feina a casa, senzilles tasques manuals com ara folrar el “panyo”, fer petites molles etc., en les quals col·laboraven petits i grans. D’aquesta manera hi havia més ingressos per fer front a les despeses familiars.

És el fundador de la Casa Audenis i segon fill del matrimoni Pere i Magdalena.
S’inicià en els coneixements del piano dins la pròpia llar familiar, tot muntant i realitzant petites feines manuals dels mecanismes que formen part d’un piano, tal com s’ha especificat anteriorment.
Més tard, alterna les classes de fusteria a l’Escola del Treball i l’aprenentatge de fuster en un taller, adquireix els coneixements de tots els elements que entren en joc en la construcció d’un piano: els mecanismes i la caixa de ressonància van lligats íntimament, la qualitat de la fusta i el tractament al qual se sotmet és de gran importància per a la sonoritat de l’instrument. Cal fer esment que en aquella època l’embolcall del «moble» era tant o més important que la mateixa sonoritat musical, l’ornamentació exterior en revelava la seva qualitat; la casa Chassaigne i Frères n’era un bon exemple. Per tant, el xicot havia de saber com més millor per ser un excel·lent professional en la
construcció de pianos.
Josep Audenis i Rimundi
(1894-1946)
Josep Audenis i Rimundi (1894-1946)
Tot aquest bagatge adquirit de mica en mica, va anar formant part d’ell mateix, potser no de manera innata, però sí viscut des de les arrels de la seva infantesa.Amb tots aquests coneixements, el jove Josep va ser contractat per la casa Alberdi de Barcelona.
S’especialitzà en la mecànica del piano i de l’orgue i la seva professionalitat fa que viatgi diverses vegades al País Basc a la fàbrica d’Orgues Amezua. Exercí, juntament amb altres companys, com a reparador i afinador de pianos de la Casa Alberdi, fins que el 1928 es va establir pel seu compte.
Com a bon amant de la música, canta a l’Orfeó Gracienc, dirigit aleshores pel mestre Joan Balcells, on coneix la seva futura esposa Isabel Masjuan i Pujol, filla de Joan Masjuan i Mònica Pujol. Família treballadora i lluitadora, que tenien una botiga de queviures. En aquells temps es vivia bàsicament per treballar i així ho fan els pares de la Isabel. El principal anhel que tenen és estalviar diners per als fills. I aquí s’uneixen els antecedents professionals dels Audenis amb els antecedents econòmics dels Masjuan.
Abans de seguir endavant amb l’afer de la botiga del carrer de Balmes, cal remetre’ns al perquè d’aquest local i no un altre qualsevol.
Ens hem de remuntar als inicis de la primera meitat del segle XIX per dir que al número 116 del carrer de Balmes hi havia una botiga dedicada a la construcció, venda i lloguer de pianos, era la Casa Tubau Hermanos. És en aquest punt que conflueixen els dos camins que porten a la fundació de la Casa Audenis.
El jove matrimoni Audenis Masjuan no disposa dels diners per fer front a les despeses de la botiga del carrer de Balmes. El pare de la Isabel és qui fa el gest econòmic; no el fa perquè sí: en Josep és un home treballador i responsable, compromès, amb empenta i també un bon expert professional en el coneixement del piano i l’orgue. En Joan Masjuan ha treballat i estalviat per als fills i és l’hora d’ajudar la seva filla Isabel, a més és l’avi d’un petit acabat de néixer.


L’adquisició en règim de lloguer de la botiga, es realitza deu dies després del naixement de l’estimat Josep Audenis i Masjuan, el 9 de juny de 1928.



Continuarà...--












========================================================================

ANTECEDENTES PROFESIONALES

Pere Audenis y Domènech (1868-1932)

Fue el padre del fundador de la Casa Audenis. Pere Audenis, el abuelo Pere (denominado todavía así por la familia actual), se casó con Magdalena Rimundi. Inició su dedicación profesional en la fábrica de pianos Chassaigne y Frères, a Barcelona, curiosamente ubicada a la calle de Valencia número 70. Dieciocho años más tarde fue nombrado jefe de sección.

Las condiciones del salario del trabajo no correspondían a un sueldo fijo, sino que cobraba por el trabajo hecho. Como que la familia era numerosa –tenían nueve hijos para alimentar– en Pere Audenis se llevaba trabajo en casa, sencillas tareas manuales como por ejemplo forrar el “paño”, hacer pequeños muelles etc., en las cuales colaboraban pequeños y grandes. De este modo había más ingresos para hacer frente a los gastos familiares.

Es el fundador de la Casa Audenis y segundo hijo del matrimonio Pere y Magdalena.

Se inició en los conocimientos del piano dentro del propio hogar familiar, montando y realizando pequeños trabajos manuales de los mecanismos que forman parte de un piano, tal como se ha especificado anteriormente.

Más tarde, alterna las clases de carpintería a la Escuela del Trabajo y el aprendizaje de carpintero en un taller, adquiere los conocimientos de todos los elementos que entran en juego en la construcción de un piano: los mecanismos y la caja de resonancia van ligados íntimamente, la calidad de la madera y al tratamiento al cual se somete es de gran importancia para la sonoridad del instrumento. Hay que hacer mención que en aquella época el envoltorio del «mueble» era tanto o más importante que la misma sonoridad musical, la ornamentación exterior revelaba su calidad; la casa Chassaigne y Frères era un buen ejemplo. Por lo tanto, el chico tenía que saber cuanto más mejor para ser un excelente profesional en la construcción de pianos.

Josep Audenis y Rimundi (1894-1946)

Todo este bagaje adquirido poco a poco, fue formando parte de él mismo, quizás no de manera innata, pero sí vivido desde las raíces de su niñez.Con todos estos conocimientos, el joven Josep fue contratado por la casa Alberdi de Barcelona.

Se especializó en la mecánica del piano y del órgano y su profesionalidad hace que viaje varias veces al País Vasco a la fábrica de Órganos Amezua. Ejerció, junto con otros compañeros, como reparador y afinador de pianos de la Casa Alberdi, hasta que el 1928 se estableció por su cuenta.

Como buen amante de la música, canta al Orfeón Gracienc, dirigido entonces por el maestro Joan Balcells, donde conoce su futura esposa Isabel Masjuan y Pujol, hija de Joan Masjuan y Mònica Pujol. Familia trabajadora y luchadora, que tenían una tienda de víveres. En aquellos tiempos se vivía básicamente para trabajar y así lo hacen los padres de Isabel. El principal anhelo que tienen es ahorrar dinero para los hijos. Y aquí se unen los antecedentes profesionales de los Audenis con los antecedentes económicos de los Masjuan.

Antes de seguir adelante con el asunto de la tienda de la calle de Balmes, hay que remitirnos al porque de este local y no cualquier otro.

Nos tenemos que remontar a los inicios de la primera mitad del siglo XIX para decir que al número 116 de la calle de Balmes había una tienda dedicada a la construcción, venta y alquiler de pianos, era la Casa Tubau Hermanos. Es en este punto que confluyen los dos caminos que llevan a la fundación de la Casa Audenis.

El joven matrimonio Audenis Masjuan no dispone del dinero para hacer frente a los gastos de la tienda de la calle de Balmes. El padre de Isabel es quien hace el gesto económico; no lo hace porque sí: Josep es un hombre trabajador y responsable, comprometido, con empuje y también un buen experto profesional en el conocimiento del piano y el órgano. Joan Masjuan ha trabajado y ahorrado para los hijos y es la hora de ayudar a su hija Isabel, además es el abuelo de un pequeño acabado de nacer.

La adquisición en régimen de alquiler de la tienda, se realiza diez días después del nacimiento del estimado Josep Audenis y Masjuan, el 9 de junio de 1928.

Continuará...--

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Compromiso de calidad de Alexander