Història d'Audenis (2)

LA CASA AUDENIS
L’activitat de la botiga comença justament un any abans de la Primera Exposició Internacional
a Montjuïc, esdeveniment que promou la urbanització de la muntanya i també, d’una part de l’Eixample de Barcelona; es construeix la línia del Gran Transversal, el primer metro de la ciutat. Tot plegat fa preveure un bon funcionament del negoci. Però sembla que no fou així; als arxius de la casa, podem llegir que els primers anys no són gaire afalagadors. L’austeritat és la tònica general.
D’altra banda, ens trobem en un moment de moviments força convulsos a Catalunya i al món; esdeveniments poc favorables per a la societat en general, principalment per a les famílies treballadores. No cal aquí fer-ne esment, però sí valorar-ho per entendre i comprendre les dificultats que té el cap de casa per mantenir dignament la família.Per aquests motius, doncs, en Josep Audenis i Rimundi juntament amb el Sr. Albareda, posen una parada de fruites al Born. El paràgraf següent, escrit per l’hereu anys més tard, recordant les trifulgues de casa, ho deixa veure ben clar: «Entre els anys 1931 i 1936 el negoci deuria anar bastant malament, doncs jo recordo la imatge que es desllogaven molts pianos i no cabien a la botiga, no recordo com ho van fer per guardar-los. Durant la guerra del 36 al 39, encara pitjor. Sort en va tenir de la parada de verdures del Born».
Les primeres necessitats de l’home, passen per davant de tot, qui no les té solucionades, rarament pot cultivar l’art, la cultura i el gaudi de procurar de ser feliç tot cuidant l‘esperit…

Piano pesentat a la Fira de Mostres de Barcelona l’any 1943

La botiga de pianos va sofrir les conseqüències de la guerra civil, com tots els negocis d’altres ciutadans del país. Aquest fet també forma part de la història de la Casa Audenis.
I de la decadència soferta per la societat, sorgeix l’esperit lluitador del caràcter Audenis i, en Josep Audenis i Rimundi es posa a treballar amb tota l’ànima com descriu
el seu fill Josep Audenis i Masjuan:
«Acabada la guerra el meu pare deixa el Born i es dedica de ple a la botiga fent moltes reparacions de pianos, inclús fa feines per altres cases i afinadors. Restaurava pianos que li enviava la casa Guarro de Lleida, la casa Pintaluba de Reus i altres de fora de Catalunya. Treballa per als afinadors Clavero, Sanfeliu Andreu Borràs, per la casa Ribas per la casa Parramon etc. També va construir harmòniums, perquè les esglésies cremades durant la guerra en necessitaven.

Va construir alguns pianos totalment fets al taller, que ja estava equipat amb força màquines: serradora mecànica, màquina d’obrar; hi havia també un torn de fusta i una màquina de fer bordons (les cordes greus de l’arpa harmònica). Tenim una fotografia d’un piano petit, llavors era dels primers que es feien i que es presentà juntament amb un harmònium a la Fira de Mostres de Barcelona l’any 1943 a l’estand de la casa Ribas amb l’amo del qual l’unia una bona amistat. La feina de reparacions i afinacions augmentava, així com la llista de clients particulars Anava ampliant el personal de
El 10 d‘octubre de 1946 mor el fundador de la Casa Audenis, en Josep Audenis i Rimundi. Isabel Masjuan, pels seus orígens fundacionals i perquè és l’hereva del seu marit, n’és la propietària. El fill té 18 anys. Davant seu, el futur per decidir: seguir amb el negoci o estudiar i dedicar-se a un altra activitat laboral. Vol ser enginyer. El dilema per a en Josep havia de ser de gran pressió emocional. Els treballadors fixos s’acomiaden. En quedaren dos d’interins, en Francisco Arraz i l’Esteve López, tots dos bons coneixedors de l’ofici. Havien treballat també a la Casa Chassaigne i Frères. La tasca que havien de fer era acabar els encàrrecs compromesos així com les reparacions
a mig fer. Paral·lelament a les persones que es presenten a la botiga per aprofitar el mal moment que passen mare i fill, hi acudeixen amics de la professió que de forma desinteressada els mostren la seva amistat i el reconeixement envers el pare difunt. Transcric el que en Josep escriu: «Vull deixar constància, en record del Sr. Jaume Sanfeliu, afinador de l’antiga casa Estela Bernareggi, que es va comprometre ensenyar-me a afinar pianos sense cap interès econòmic, estimulant-me a continuar el negoci del meu pare. També de la mateixa manera vull recordar el matrimoni Cassadó, el mestre Bové de Vilafranca i el Sr. Manuel Clavero, del qual vaig aprendre molt.»


 Josep Audenis i Masjuan (9 de Juny de 1928)
Dona un cop de cap i és un cop de cap ferm, fet amb totes les conseqüències que per a ell representaven el seu futur i decideix continuar amb el negoci del seus pares, al mateix temps que estudia Peritatge Industrial a l’Escola Industrial i piano a l’acadèmia Marshall. A la mort del pare, al taller hi ha les peces necessàries per construir tres pianos que es construeixen artesanalment, com es feia en aquella època, i per a en Josep va ser una font d’aprenentatge. La base econòmica del negoci és el lloguer de pianos. Se’n compren de vells, es reparen i es lloguen. treballadors, alguns feien hores extres i treballaven fins a mitjanit. Havia arribat a tenir dos teclistes, dos envernissadors, un tablor (ebenista que fa les tapes harmòniques i els clavillers), tres que reparaven màquines i un encarregat. Tota la il·lusió del meu pare era construir pianos, fins i tot va fer una estufa per assecar la fusta, espai que després vaig fer servir com a despatx. Va anar ideant i construint tota una sèrie de petits utillatges per construir totes les peces de la màquina d’un piano, perquè en aquella època no es podia importar res de fora i tot s’havia de fer a casa. Totes aquestes il·lusions i activitats es van trencar el dia 10 d’octubre de 1946, dia que va morir el meu pare»


Josep Audenis Masjuan amb la seva
 mare Isabel Masjuan

Arriben a tenir-ne 165. Constitueixen la font d’ingressos mensual. La dècada dels anys 50 són anys de molta activitat professional i de construir projectes de futur, de viatjar i conèixer món. Amb vint i pocs anys, viatja a París on fa una estada d’un mes a la Casa Gaveau. Més tard marxa a Alemanya a la fàbrica de pianos Euterpe a Langlau. I també temps d’enamorar-se. Coneix a Maria Prat i Vilaclara. Es troben a la celebració del casament de la germana de la Maria. En Josep hi assisteix com a amic del nuvi. I aquí va començar tota la vida que fa 60 anys tenen en comú. Es casen el 8 de maig de1958.











====================================================================

LA CASA AUDENIS

La actividad de la tienda empieza justamente un año antes de la Primera Exposición Internacional en Montjuic, acontecimiento que promueve la urbanización de la montaña y también, de una parte del Eixample de Barcelona; se construye la línea del Gran Transversal, el primer metro de la ciudad. Todo ello hace prever un buen funcionamiento del negocio. Pero parece que no fue así; a los archivos de la casa, podemos leer que los primeros años no son muy halagadores. La austeridad es la tónica general.

Por otro lado, nos encontramos en un momento de movimientos bastante convulsos en Cataluña y al mundo; acontecimientos poco favorables para la sociedad en general, principalmente para las familias trabajadoras. No hace falta aquí hacer mención, pero sí valorarlo para entender y comprender las dificultades que tiene el jefe de casa para mantener dignamente la familia.Por estos motivos, pues, en Josep Audenis y Rimundi junto con el Sr. Albareda, posan una parada de frutas al Borne. El párrafo siguiente, escrito por el heredero años más tarde, recordando las trifulgues de casa, lo deja ver muy claro: «Entre los años 1931 y 1936 el negocio debería de ir bastante mal, pues yo recuerdo la imagen que se desalquilaban muchos pianos y no cabían en la tienda, no recuerdo como lo hicieron para guardarlos. Durante la guerra del 36 al 39, todavía peor. Suerte tuvo de la parada de verduras del Borne».

Las primeras necesidades del hombre, pasan por ante todo, quien no las tiene solucionadas, raramente puede cultivar el arte, la cultura y el goce de procurar de ser feliz cuidando l‘espíritu…

La tienda de pianos sufrió las consecuencias de la guerra civil, como todos los negocios de otros ciudadanos del país. Este hecho también forma parte de la historia de la Casa Audenis.

Y de la decadencia sufrida por la sociedad, surge el espíritu luchador del carácter Audenis y,  Josep Audenis y Rimundi se pone a trabajar con toda el alma como describe su hijo Josep Audenis y Masjuan:
«Acabada la guerra mi padre deja el Borne y se dedica de pleno a la tienda haciendo muchas reparaciones de pianos, incluso hace trabajos por otras casas y afinadores. Restauraba pianos que le enviaba la casa Guarro de Lleida, la casa Pintaluba de Reus y otras de fuera de Cataluña. Trabaja para los afinadores Clavero, Sanfeliu Andreu Borràs, por la casa Ribas por la casa Parramon etc. También construyó armonios, porque las iglesias quemadas durante la guerra necesitaban.

Construyó algunos pianos totalmente hechos en el taller, que ya estaba equipado con bastantes máquinas: serrería mecánica, máquina de obrar; había también un torno de madera y una máquina de hacer bordones (las cuerdas graves del arpa armónica). Tenemos una fotografía de un piano pequeño, entonces era de los primeros que se hacían y que se presentó junto con un armonio a la Feria de Muestras de Barcelona en 1943 en el estand de la casa Ribas con el dueño de la cual lo unía una buena amistad. El trabajo de reparaciones y afinaciones aumentaba, así como la lista de clientes particulares Iba ampliando el personal.

El 10 d‘octubre de 1946 muere el fundador de la Casa Audenis, en Josep Audenis y Rimundi. Isabel Masjuan, por sus orígenes fundacionales y porque es la heredera de su marido, es la propietaria. El hijo tiene 18 años. Ante si, el futuro para decidir: seguir con el negocio o estudiar y dedicarse en un otra actividad laboral. Quiere ser ingeniero. El dilema para en Josep tenía que ser de gran presión emocional. Los trabajadores fijos se despiden. quedaron dos de interinos, en Francisco Arraz y Esteve López, ambos buenos conocedores del oficio. Habían trabajado también en la Casa Chassaigne y Frères. La tarea que tenían que hacer era acabar los encargos comprometidos así como las reparaciones a medias. Paralelamente a las personas que se presentan en la tienda para aprovechar el mal momento que pasan madre e hijo, acuden amigos de la profesión que de forma desinteresada los muestran su amistad y el reconocimiento hacia el padre difunto. Transcribo lo que Josep escribe: «Quiero dejar constancia, en recuerdo del Sr. Jaume Sanfeliu, afinador de la antigua casa Estela Bernareggi, que se comprometió enseñarme a afinar pianos sin ningún interés económico, estimulándome a continuar el negocio de mi padre. También del mismo modo quiero recordar el matrimonio Cassadó, el maestro Bové de Vilafranca y el Sr. Manuel Clavero, del cual aprendí mucho.»

Josep Audenis y Masjuan (9 de Junio de 1928)

Toma una decisión, hecha con todas las consecuencias que para él representaban su futuro y decide continuar con el negocio del sus padres, al mismo tiempo que estudia Peritación Industrial en la Escuela Industrial y piano a la academia Marshall. A la muerte del padre, en el taller hay las piezas necesarias para construir tres pianos que se construyen artesanalmente, como se hacía en aquella época, y para en Josep fue una fuente de aprendizaje. La base económica del negocio es el alquiler de pianos. Se compran de viejos, se reparan y se alquilan. los trabajadores, algunos hacían horas extras y trabajaban hasta medianoche. Había llegado a tener dos teclistas, dos barnizadores, un tablor (ebanista que hace las tapas armónicas y los clavilleros), tres que reparaban máquinas y un encargado. Toda la ilusión de mi padre era construir pianos, incluso hizo una estufa para secar la madera, espacio que después usé como despacho. Fue ideando y construyendo toda una serie de pequeños utillajes para construir todas las piezas de la máquina de un piano, porque en aquella época no se podía importar nada de fuera y todo se tenía que hacer en casa. Todas estas ilusiones y actividades se rompieron el día 10 de octubre de 1946, día que murió mi padre»
Llegan a tener 165. Constituyen la fuente de ingresos mensual. La década de los años 50 son años de mucha actividad profesional y de construir proyectos de futuro, de viajar y conocer mundo. Con veinte y pocos años, viaja a París donde hace una estancia de un mes a la Casa Gaveau. Más tarde marcha en Alemania en la fábrica de pianos Euterpe a Langlau. Y también tiempo de enamorarse. Conoce a Maria Prat y Vilaclara. Se encuentran a la celebración del casamiento de la hermana de la María. En Josep asiste como amigo del novio. Y aquí empezó toda la vida que hace 60 años tienen en común. Se casan el 8 de mayo de1958





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Compromiso de calidad de Alexander