Manteniment d'un Violí 001

  En el vídeo d'avui podreu veure com el nostre Lutier fa diferents feines a un Violí com ara:
  • Muntar la costella
  • Greixar les clavilles
  • Muntar el cordal
  • Muntar els afinadors.


El millor manteniment que se li pot fer a un violí és tocar-lo tots els dies. És d'aquesta forma com el violí no perd el seu so amb el pas del temps i els canvis de temperatura. L'estoig del violí és molt important, si és un bon estoig, aïllarà al violí de la temperatura i de la humitat. Cal tenir en compte que les cordes estan fetes de metall, i aquest es dilata amb la calor i es contreu amb les baixes temperatures, provocant que es desafinin les cordes del violí (algunes vegades poden partir-se en intentar tibar-les de nou, especialment el “mi”). 
Òbviament el violí, per ser un instrument de fusta és molt fràgil, no has de colpejar-lo, ni exposar-lo a la calor o al fred i sempre has de guardar-lo en el seu estoig.
Cal mantenir-ho net. Sempre després de tocar, has de netejar-ho amb un drap o una franel·la. 
Has de revisar el pont sovint, i sol·licitar-li al teu professor que el corregeixi si aquest està inclinat.
Quan estiguis practicant i et detinguis per algun motiu, per a fer una altra tasca, mai deixis el violí sobre una cadira o en el teu llit. Pot ser que algun familiar distret s'assegui sobre el teu instrument.
Quan viatges en transport públic, no deixis el teu violí a terra, perquè amb els salts que dóna el vehicle, pot desprendre's l'ànima o bé moure's de lloc. És convenient que ho recolzis als teus peus. Si vas amb cotxe no el deixis al maleter. Això també et servirà per a mantenir afinat el teu instrument.

Clavilles
Les clavilles rígides o relliscoses són un problemes comú. Les raons principals per les quals es presenten aquests problemes són: 

  • Variacions en la humitat a causa de canvis d'estació.
  • Cordes incorrectament enroscades en la clavilla
  • Ajust inadequat de les clavilles, és a dir, que no encaixen perfectament.
Les clavilles relliscoses són un problema comú durant l'hivern perquè aquestes es contreuen quan el clima és sec.
 En la majoria de casos enroscar la corda novament en la clavilla resoldria el problema . Si les clavilles continuen relliscoses o no giren uniformement en afinar l'instrument és probable que la causa sigui un inexacte encaix de la clavilla. Un professional qualificat pot reajustar les clavilles i resoldre el problema. Si les clavilles estan rígides, el problema es deu amb freqüència a la seva expansió per la humitat o per falta de lubrificant per a clavilles. Lubrificar la clavilla i/o reposicionarla una mica més cap a fora (allunyada del claviller) pot ajudar.

Cordes
Reemplaci les seves cordes regularment per a assegurar que el so del seu instrument estigui sempre al màxim del seu potencial. Les cordes perden gradualment la seva calidesa i brillantor àdhuc si l'instrument no és utilitzat sovint. Els músics amb una activitat constant haurien de canviar les seves cordes cada sis mesos per a un òptim so i acompliment. Els estudiants generalment haurien de reemplaçar les seves cordes anualment. Quan canviï les seves cordes, faci-ho sempre d'una en una i asseguri's que el pont no s'inclini cap endavant o cap endarrere. La majoria de les cordes tenen un període d'adaptació d'alguns dies abans que s'estabilitzin, romanguin afinades i sonin a la seva plenitud. Per a enroscar una nova corda en la clavilla, mantingui certa tensió en la corda en tot moment. Posi la corda en el clot de la clavilla, giri-la una vegada i després passi la corda cap a l'altre costat (cap al costat de la paret del claviller corresponent a la clavilla que està enroscant). D'aquesta forma la corda quedarà embolicada cap al costat correcte. Enrosqui sempre la corda el més a prop possible a la paret del claviller corresponent a la clavilla que està ajustant. Un ajust cap a aquest costat del claviller previndrà a la majoria de clavilles de relliscar-se i a les cordes de desajustar-se.

Neteja

Remogui regularment l'excés de resina de les cordes i del instrument amb una franel·la seca. Quan la resina s'acumula pot danyar alguns tipus de vernís i pot fer que el so de les cordes sigui deficient. Si l'arc té massa resina, el resultat serà un so aspre i la pols de l'excés de la resina serà visible. No és necessari aplicar resina a l'arc cada vegada que un tocarà. Per a una neteja més extensa del cos del seu instrument utilitzi un suau lustrador especial per a violins disponible a Audenis.



Ajust i Reparació del seu Instrument
Recomanem que un professional qualificat en instruments de corda i arcs sigui consultat per als  ajustos i reparacions mes importants, tot demanant hora a:

lutierdavid@instrument-audenis.com


===============================================================

En el video de hoy podréis ver como nuestro Lutier hace diferentes trabajos a un Violín como por ejemplo:

Montar una costilla
Engrasar las clavijas
Montar el cordal
Montar los afinadores.

El mejor mantenimiento que se le puede hacer a un violín es tocarlo todos los días. Es de esta forma como el violín no pierde su sonido con el paso del tiempo y los cambios de temperatura. El estuche del violín es muy importante, si es un buen estuche, aislará al violín de la temperatura y de la humedad. Hay que tener en cuenta que las cuerdas están hechas de metal, y este se dilata con el calor y se contrae con las bajas temperaturas, provocando que se desafinen las cuerdas del violín (algunas veces pueden partirse al intentar tensarlas de nuevo, especialmente “el mí”). 
Obviamente el violín, para ser un instrumento de madera es muy frágil, no tienes que golpearlo, ni exponerlo en el calor o al frío y siempre tienes que guardarlo en su estuche.
Hay que mantenerlo neto. Siempre después de tocar, tienes que limpiarlo con un trapo o una franela. 
Tienes que revisar el puente a menudo, y solicitarle a tu profesor que lo corrija si esta inclinado.
Cuando estés practicando y te detengas por algún motivo, para hacer otra tarea, nunca dejes el violín sobre una silla o en tu cama. Puede ser que algún familiar distraído se siente sobre tu instrumento.
Cuando viajes en transporte público, no apoyes a tu violín en el suelo, porque con los saltos que da el vehículo, puede desprenderse el alma o bien moverse de lugar. Es conveniente que lo apoyes a tus pies. Si vas en coche no lo dejes en el maletero. Esto también te servirá para mantener afinado tu instrumento.

Clavijas
Las clavijas rígidas o resbaladizas son un problemas común. Las razones principales por las cuales se presentan estos problemas son: 

Variaciones en la humedad a causa de cambios de estación.
Cuerdas incorrectamente enroscadas en la clavija
Ajuste inadecuado de las clavijas, es decir, que no encajan perfectamente.
Las clavijas resbaladizas son un problema común durante el invierno porque estas se contraen cuando el clima es seco.
En la mayoría de casos enroscar la cuerda nuevamente en la clavija resolvería el problema Si las clavijas continúan resbaladizas o no giran uniformemente al afinar el instrumento es probable que la causa sea una inexacta ensambladura de la clavija. Un profesional cualificado puede reajustar las clavijas y resolver el problema. Si las clavijas están rígidas, el problema se debe con frecuencia a su expansión por la humedad o por falta de lubricante para clavijas. Lubricar la clavija y/o reposicionarla algo más hacia fuera (alejada del clavijero) puede ayudar.


Cuerdas
Reemplace sus cuerdas regularmente para asegurar que el sonido de su instrumento esté siempre al máximo de su potencial. Las cuerdas pierden gradualmente su calidez y brillantez aun si el instrumento no es utilizado a menudo. Los músicos con una actividad constante tendrían que cambiar sus cuerdas cada seis meses para un óptimo sonido y desempeño. Los estudiantes generalmente tendrían que reemplazar sus cuerdas anualmente. Cuando cambie sus cuerdas, hágalo siempre de una en una y asegúrese que el puente no se incline hacia delante o hacia atrás. La mayoría de las cuerdas tienen un periodo de adaptación de algunos días antes de que se estabilicen, permanezcan afinadas y suenen a su plenitud. Para enroscar una nueva cuerda en la clavija, mantenga cierta tensión en la cuerda en todo momento. Pose la cuerda en el hoyo de la clavija, gírela una vez y después pase la cuerda hacia el otro lado (hacia el lado de la pared del claviller correspondiendo a la clavija que está enroscando). De esta forma la cuerda quedará envuelta hacia el lado correcto. Enrosque siempre la cuerda lo más cerca posible a la pared del claviller correspondiendo a la clavija que está ajustando. Un ajuste hacia este lado del claviller prevendrá a la mayoría de clavijas de resbalarse y a las cuerdas de desajustarse.

Limpieza

Remueva regularmente el exceso de resina (pez) de las cuerdas y de su instrumento con una franela seca. Cuando la resina se acumula puede dañar algunos tipos de barniz y puede hacer que el sonido de las cuerdas sea deficiente. Si el arco tiene demasiada resina, el resultado será un sonido áspero y el polvo del exceso de la resina será visible. No es necesario aplicar resina al arco cada vez que uno tocará. Para una limpieza más extensa del cuerpo de su instrumento utilice un suave lustrador especial para violines disponible a Audenis.



Ajuste y Reparación de su Instrumento
Recomendamos que un profesional calificado en instrumentos de cuerda y arcos sea consultado para los ajustes y reparaciones mas importantes, pidiendo hora a:

lutierdavid@instrument-audenis.com





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Compromiso de calidad de Alexander